woensdag 29 augustus 2012

Waar zijn de krijtjes gebleven?

Tegenwoordig zijn de krijtjes niet meer zo snel op school te vinden. Vroeger kon je niet zonder en nu heb je er vrij weinig aan, of je moet al een mooi tekening op het schoolplein willen maken.
Het krijtbord heeft plaats gemaakt voor het digitale schoolbord! Wat is nu een digitaal schoolbord en wat kun je er allemaal mee?

Het digitale schoolbord  wordt ook wel het digibord genoemd. Het digitale schoolbord is een wit bord dat verbonden is aan een computer of laptop. Via een beamer worden de digitale bestanden op het bord geprojecteerd. Het bord is aanrakingsgevoelig en kan met de hand worden bediend of met speciale pennen.
  

Het digitale schoolbord heeft vele voordelen om het lesstof  te visualiseren en de kinderen actief te maken. Het bord wordt dan ook vaak gebruikt tijdens de instructiemomenten. Je kunt bijvoorbeeld filmpjes laten zien via teleblik of beeldbank, de wereld via Google earth, plaatjes via Google, geluiden via Youtube ect. Alles wat op internet te vinden is kun je nu delen met de klas. Alle bronnen die meerwaarde hebben om je les geschiedenis, aardrijkskunde, rekenen, taal, lezen ect duidelijker maken kun je inzetten.

Als leerkracht gebruik je het digitale bord vaak bij instructies maar je kunt ook de kinderen met het bord laten werken. Kinderen kunnen gebruik maken van het bord door presentaties te geven of eens een  Energizers in te zetten. Voor het geven van presentaties gebruik je dan PowerPoint.  De Energizers  kun je bijvoorbeeld vinden de site schoolbordportaal.nl, hier vind je verschillende spellen voor verschillende doelgroepen en vakgebieden.

Als leerkracht moet je vooral het digitale uitproberen en niet al te bang zijn om nieuwe dingen te doen.
Op leraar 24 kun je goed zien hoe OBS De Kleine Beer gebruik maakt van het digitale schoolbord. 

Ik wens je succes en geef je de tip: probeer je digibord gewoon uit bij de les!

Groetjes,
Sonja

Geen opmerkingen:

Een reactie posten